Sunkėja į Lietuvą automobilius gabenančių, tačiau atliekų apskaitos nevedančių verslininkų veikla

Europos automobilių gamintojų asociacijos (ACEA) duomenimis, senajame žemyne, konkrečiau ES, šiuo metu važinėja daugiau nei pustrečio šimto milijono automobilių, kurių vidutinis amžius – 12,3 metų. Tuo tarpu iš VĮ „Regitra vedamos statistikos matyti, jog mūsų šalyje kelių transporto priemonės senesnės kone penkmečiu, be to, automobilių parkas kasmet pasipildo vidutiniškai po daugiau nei 200 tūkst. vienetų.

Akivaizdu, jog šioje srityje susidarančių atliekų kiekiai kasmet tik didėja. Be to, Lietuvos teisės aktai nurodo, jog tinkamu automobilių naudojimu visa jo gyvavimo ciklą privalo rūpintis ne tik gamintojai, oficialūs importuotojai, naudotojai, bet ir į šalį juos įvežantys pardavėjai bei perpardavėjai. Deja, pastarieji dar daugeliu atveju mano, kad jų ši prievolė neliečia. Dažniausiai jie užsiima tik tuo, kas neša naudą, o visa kita – legalus su utilizavimu susijęs atliekų tvarkymo procesas – jų beveik nedomina.

Tam, kad nebūtų saviveiklos ir interpretacijų šioje srityje, bandant sugalvoti kaip galima būtų apeiti reikalavimus, nuo 2018 metų veikia ir nuolat yra tobulinama vieninga gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinė sistema GPAIS, prie kurios prisijungus, galima sužinoti visus taikomus reikalavimus bei deklaruoti savo komercinės veiklos informaciją.

„Pagal galiojantį Atliekų tvarkymo įstatymą, transporto priemonių importuotojais laikomi visi fiziniai ar juridiniai asmenys, kurie transporto priemones į šalį įveža su tikslu parduoti arba per metus daugiau nei penkias transporto priemones atsiveža savo reikmėms. Šiems asmenims ir įmonėms privalu organizuoti bei finansuoti eksploatuoti netinkamų transporto priemonių (ENTP) tvarkymą – t. y. sudaryti sąlygas gyventojams nemokamai priduoti senus ir naudoti nebetinkamus automobilius bei pasirūpinti jų tinkamu ir teisėtu sutvarkymu, – sako Rita Zdanevičienė, Autogamintojų ir importuotojų asociacijos (AGIA) direktorė. – Įvežantys automobilius asmenys per tris mėnesius privalo užsiregistruoti Gamintojų ir importuotojų registre, vesti transporto priemonių apskaitą ir teikti ataskaitas GPAIS sistemoje. Taip pat verslininkai privalo organizuoti naudojimui netinkamų automobilių nemokamą surinkimą ir tvarkymą. Kad galėtų išpildyti šį reikalavimą, importuotojui reikia visose Lietuvos apskrityse įsteigti bent vieną tokį surinkimo tašką. Įstatymas taip pat numato, kad tokie asmenys privalo savo lėšomis šviesti visuomenę ENTP tvarkymo klausimais. Taip pat automobilių importuotojai gali vienytis ir reikalavimus įgyvendinti susikooperavę ar patikėdami viso to realizaciją licencijas turinčioms organizacijoms, tokioms kaip mūsų asociacija. Mūsų uždavinys – konsultuoti asociacijos narius atliekų tvarkymo ir aplinkosaugos klausimais, suteikti visą jų verslui aktualią informaciją, kad problemų nekiltų nei dabar nei ateityje“.

GPAIS apskaitą pakuotėms bei gaminiams privaloma pildyti ne rečiau nei kartą per mėnesį apskaitos žurnale, o atliekų apskaitą privaloma pateikti ne vėliau nei prieš vieną darbo dieną iki planuojamo atliekų vežimo. Šios tvarkos reikėtų laikytis, nes bauda už aplinkosauginių pareigų nevykdymą gali siekti 10 000 Eur ir daugiau. Taip pat, pakuočių, gaminių ir atliekų apskaitos tvarkymas nesinaudojant GPAIS, laikomas apskaitos reikalavimų pažeidimu, o tai tikrai kenkia įmonės reputacijai ir skaidriai veiklai. Tad rekomenduojama nerizikuoti savo geru vardu ir pasitarti su savo srities ekspertais, kaip teisingai vykdyti pakuočių ir atliekų apskaitą, ją deklaruoti GPAIS sistemoje ir pildyti reikalingą dokumentaciją.

Išimtis: nuo GPAIS duomenų teikimo yra atleisti pakuočių duomenų tiekėjai, į Lietuvos rinką per kalendorinius metus išleidžiantys mažiau nei 0,5 tonos visų rūšių pakuočių bei įmonės, kurios nėra PVM mokėtojos. Jei ataskaitiniais metais atliekų nesusidarė ar atliekų tvarkymo veikla nebuvo vykdoma, ūkio subjektas ar atskiras jo padalinys vis tiek privalo pateikti metinę ataskaitą, kuri automatiškai suformuojama remiantis paskutiniais GPAIS turimais duomenimis.

Daugiau informacijos apie reikalavimus automobilių prekybą užsiimantiems verslo subjektams rasite čia.
https://agia.lt/importuojate-automobilius/