Šventė pojūčiams: atnaujintas „Audi RS 3“

„Audi Sport“ suteikė naują postūmį RS 3. Atnaujinus šį modelį kompaktiškas, aukščiausios klasės automobilis tapo dar sportiškesnis. Vizualiai išraiškingą jo dinamiką akustiškai pabrėžia gilus penkių cilindrų 2,5 litro TFSI variklio riaumojimas tik su jam būdinga degimo seka. Šis variklis, kartu su optimizuota važiuoklės sąranka ir naujomis padangomis, varo RS 3 į posūkius dar energingiau – tai patvirtina naujas Niurburgringo trasos rato įveikimo rekordas. Atnaujintą „Audi RS 3“ užsisakyti bus galima šių metų rudenį. 

Sportiškas ir ryškus dizainas 

Po atnaujinimo „Audi RS 3“ išvaizda tapo gerokai sportiškesnė. Dominuojantis ryžtingo priekinės dalies dizaino bruožas – šešiakampis „Singleframe“ rėmas su ryškiu apvadu. Plokštesnis ir gerokai platenis nei anksčiau, jis išsiskiria rombų rašto grotelėmis ir išryškina kompaktiško sportinio automobilio dinamiką. Tas pats pasakytina ir apie dvi funkcionalias šonines oro įsiurbimo angas, kurias pabrėžia vertikalios juodos mentės, bei tris angas virš priekinio skirstytuvo – jos dabar driekiasi per visą automobilio plotį ir leidžia RS 3 sėdėti dar žemiau. Tai primena 1987 m. „Audi Sport quattro S1 Pikes Peak“ modelį. 

Static photo, Colour: Kemora grey

RS 3 galinėje dalyje taip pat netrūksta nuorodų į automobilių sportą, kurios dabar dar ryškesnės nei anksčiau. Vertikalūs šoniniai atšvaitai tęsia priekyje esančių oro įsiurbimo angų dizaino temą. Didelio funkcionalaus RS stiliaus difuzoriaus centre yra raudonas atšvaitas, o jo šonuose – du ovalūs RS išmetimo sistemos vamzdžių apvadai, kurie juoduose rėmeliuose atrodo dar didesni.

Interjere, kuriame taip pat dominuoja tamsių spalvų tonai, viskas pritaikyta geriausiam pasirodymui: naujas vairas, RS sportinės sėdynės, anglies elementai ir sportiniai ekranai. Viršuje ir apačioje suplotas vairas atrodo gerokai sportiškiau. Tiek standartinės komplektacijos perforuota oda aptrauktas vairas, tiek pasirenkamas „Dinamica“ pluošto vairas su akcentuotu 12 valandos žymekliu patikimai priglunda prie rankos, kai RS 3 įveikia staigius posūkius. 

Dynamic photo, Colour: Kemora grey

Standartinis kontūrų ir aplinkos apšvietimas išryškina naujus dizaino elementus: daiktadėžę priešais plokštesnio dizaino pavarų perjungimo svirtį, centrinę konsolę su puodelių laikikliais ir duris. Naktį džiugina vadinamasis plokštuminis apšvietimas, kai šviesos šaltinis durelių skydelyje apšviečia šimtus įvairaus dydžio lazerinių rombų, dinamiškai šviečiančių RS 3 užrakinant ir atrakinant.

Raudonos ir žalios spalvos dizaino paketai suteikia spalvotų akcentų saugos diržams, sėdynių atlošams ir oro kondicionavimo angoms. Be to, atitinkamų spalvų – ir kontrastinės siūlės ant sėdynių, centrinio porankio, durų porankių, vairo bei 12 valandos žymeklio. Tas pats pasakytina ir apie juodo veliūro grindų kilimėlius, kuriuos puošia RS užrašas.

Dynamic photo, Colour: Kyalami green

12,3 colių „Audi virtual cockpit plus“ ekranas su „Sport“, „Performance“ ir „Runway“ režimais – taip pat standartinėje įrangoje. „Runway“ režimu greitis vizualizuojamas atvirkštine tvarka: iš pradžių – didžiausios apsukos, o antrame plane – apsukos tuščiąja eiga. Prie šių funkcijų dabar prisideda ir naujasis apsukų skaitiklis, kuris prietaisų skydelio centre ryškiai rodo apsukas per minutę. Be to, rodomi galios, sukimo momento, sunkio jėgos, pagreičio ir rato įveikimo laiko rodikliai. Naudojant mechaninės pavarų dėžės režimą, RS būdingas mirksintis pavarų perjungimo indikatorius, kaip ir automobilių sporte, keičia apsukų rodinį iš žalios į geltoną ir raudoną, taip nurodydamas idealų laiką perjungti pavaras. 

Be to, RS 3 dabar turi programėlių parduotuvę su daugybe programų, kuriomis galima naudotis tiesiai automobilio ekrane. Pasirinktas turinys įdiegiamas į RS 3 informacijos ir pramogų sistemą, ir tam nereikia išmaniojo telefono. 

Penkių cilindrų variklis su išraiškingesniu garsu

„Audi RS 3“ varomas legendiniu „Audi Sport“ 2,5 TFSI varikliu, kurio galia siekia 294 kW (400 AG), o didžiausias sukimo momentas – 500 Nm. Tai reiškia, kad RS 3 nuo 0 iki 100 km/val. įsibėgėja per 3,8 sekundės ir gali pasiekti 290 km/val. maksimalų greitį. Daugybę laimėjimų automobilių sporte ir apdovanojimus pelnęs penkių cilindrų variklis yra vienas iš labiausiai įsimenančių „Audi“ variklių, dėl kurio RS 3 vairavimas tampa nepakartojama patirtimi. Ypač tai lemia jo unikalus garsas, kurio pagrindą sudaro firminė 1-2-4-5-3 cilindrų degimo seka. 

Static photo, Colour: Kyalami green

Kad įsitikintumėte, jog RS 3 yra greitas tiesiojoje, užtenka pažvelgti į jo pagreičio statistiką, kuri ir  toliau lenkia pagrindinių konkurentų rodiklius. Kadangi važiavimą posūkiuose išreikšti skaičiais sudėtinga, juose daug daugiau lemia vairavimo pojūtis. Tiesą sakant, jis nulėmė tiek daug, kad padėjo Frankui Stipleriui pagerinti Niurburgringo trasos rato įveikimo rekordą. „Audi Sport“ lenktynių ir plėtros vairuotojas pasiekė 7 min ir 33,123 s laiką ir ankstesnį šios automobilių klasės rekordą pagerino daugiau nei penkiomis sekundėmis. 

Įspūdingą važiavimo dinamiką lemia sukimo momento skirstytuvas su visiškai kintamu sukimo momento paskirstymu tarp galinių ratų, elektroninė stabilumo kontrolė, parenkamas sukimo momento valdymas ratams (sukimo momento vektoriavimas naudojant stabdžius) ir adaptyvūs sportinės pakabos RS amortizatoriai. Šie komponentai yra svarbūs šoninei dinamikai ir yra sujungti į bendrą tinklą moduliniame važiavimo dinamikos valdiklyje, kuriame vyksta duomenų sinchronizavimas. 

Dabar „Audi RS 3“ įvažiuodamas į posūkius dėl itin tikslaus derinimo išvengia nepaslankumo, o dėl sukimo momento vektoriavimo naudojant stabdžius posūkius įveikia noriau. Kitaip tariant, vairuotojas gali į posūkį įvažiuoti didesniu greičiu ir anksčiau pradėti greitėti iš jo išvažiuodamas. 

Naujos standartinės komplektacijos C klasės padangos užtikrina didesnį kasdienį komfortą ir didesnį šoninį sukibimą. Jos yra specialiai pritaikytos RS 3 ir pasižymi puikiu sukibimu tiek ant sausos, tiek ant šlapios dangos bei tiksliu valdymu visame greičio diapazone. 

Nepakartojamas meistriškumo kvapas

RS 3 atitinka aukščiausios klasės standartus ne tik savo vizualinėmis ir lytėjimo savybėmis: vienas iš subtiliausių, tačiau ir stipriausių įspūdžių perkant automobilį yra kvapas, kuris pasitinka pirmą kartą atidarius naujojo „Audi“ dureles. Kokybė, kurios nematote, bet kuri yra nuolatinis palydovas.

Kad sportiško kompaktiško modelio vairavimas taptų visapusiška patirtimi, „Audi“ taip pat taiko aukštus standartus interjero kvapams. Aromatą sudaro natūralūs aukštos kokybės medžiagų, tokių kaip oda, ir malonūs atrinktų polimerų kvapai. 

Cockpit

„Audi Sport“ suteikė RS 3 daugybę sudedamųjų dalių, leidžiančių visapusiškai mėgautis automobiliu. Modelio populiarumą akivaizdžiai atspindi ir skaičiai. Nuo 2011 m., kai šis kompaktiškas sportinis automobilis pasirodė rinkoje, nuo gamybos linijų nuriedėjo beveik 80 000 šio modelio vienetų, dauguma jų – praėjusiais metais. 

Visa tai pelnė RS 3 gausybę įvairių tarptautinių apdovanojimų, įskaitant „Top Gear“ 2022 m. automobilio titulą Italijoje, „Motor1“ geriausio 2022 m. sportinio automobilio titulą Jungtinėse Amerikos Valstijose ir 2022 m. bei 2023 m. pergales „Sport auto“ skaitytojų apdovanojimuose Vokietijoje.